KRANIOSAKRAL TERAPI

Kraniosakral terapi

-är en väldigt mjuk men kraftfull behandlingsform som är utvecklad ur osteopatin.

Man arbetar i huvudsak med att släppa på spänningar i fascian (bindväven) som omsluter allt i vår kropp så som muskler, ligament, organ, nerver och skelett.

Syftet är att hjälpa kroppens egna förmåga till självläkning utan manipulation. Med lätta kontakter och tekniker behandlar man olika "problemområden".

Man utgår från den kraniosakrala rytmen som kan kännas i hela kroppen. När spänningar/blockeringar i fascia, muskler, leder, och ligament släpper leder det till att ben, organ, och leder kan återgå till sitt ursprungliga läge och optimal rörelse.

Man vill med hjälp av behandling uppnå balans i kropp och själ. 

En kraniosakral behandling upplevs som väldigt avslappnande och avstressande. Ofta hamnar klienten automatiskt i alfa-vågor (8 - 13 HZ) under behandlingen, ett tillstånd av avslappnat fokus som man strävar efter i meditation. När spänningar i kroppen som hindrar hälsa och välmående släpper kan cirkulation och flöde öka i den specifika vävnaden som behandlas men också i hela kroppen.

Kraniosakral terapi är en mycket behaglig behandlingsform som passar alla. 


 

Det som kan behandlas med kraniosakral terapi bl.a

  • Smärtor i käkled, nacke, rygg, bäcken
  • Sned i nacke, bogar, bäcken
  • Rörelsestörningar: rör sig orytmiskt, går på dubbla spår, arbetar olika i vänster och höger varv, hoppar snett över hinder, har svårt att ställa upp sig lika på alla fyra hovarna, svårare att fatta galopp åt ett håll, drar snett i vagnen m.m.
  • Humörsvängningar: blir lättare stressad och nervös, deprimerad och ovillig att arbeta, sur vid sadling/selning/borstning/betsling/sadeltvång
  • Musklar sig dåligt eller ojämnt, muskelkramper, spända muskler
  • Dålig cirkulation, svullnader, gallor pga. dåligt lymfdränage
  • Diffusa problem
  • Drabbas ofta av infektioner
  • Akuta trauman: hästen går omkull, reser sig och slår runt, rullat fast i boxen, gått över bommen i transporten
  • Emotionella trauman

Om vi väljer kraniosakral terapi (KS) för din häst rekommenderas att du undviker bl.a. djupvågsbehandling, stötvågsbehandling och kiropraktik minst 1 månad efter KS behandlingen. Använder du KS till din häst långvarigt bör du helt undvika dessa typer av behandlingar då hästens system är vidöppet och vant sig vid mjukare metoder
 

Historik

En av pionjärerna inom osteopati var William Garner Sutherland (1873 -1954) som utforskade det kraniosakrala systemet (ett fysiologiskt system) som finns mellan skallen (kranium) och korsbenet (sacrum) samt ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan. Det här systemet rör sig I en särskild rytm precis hjärt-och kärlsystemet. Dr.Sutherland upptäckte att det gick att påverka det kraniosakrala systemet med olika behandlingstekniker. Kraniet och sacrum har givit namn år kraniosakral terapi.